Η δύναμη της νόησης



Υποστηρίζεται η άποψη ότι οι σκέψεις του ανθρώπου επηρεάζουν τη ζωή του. Για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο, η λαϊκή σκέψη χρησιμοποιεί την φράση «όλα είναι στο μυαλό». Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η νόηση και το πώς όντως επηρεάζει τη ζωή στο φυσικό επίπεδο.

Ο παρακάτω πίνακας με πολύ χονδροειδή τρόπο απεικονίζει τη συμμετοχή του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης. Το φυσικό του σώμα εκδηλώνεται στο φυσικό επίπεδο. Το ενεργειακό του σώμα καταλαμβάνει χώρο σε όλα τα υπόλοιπα πεδία ανά πάσα στιγμή, παρόλο που ο άνθρωπος δεν έχει συνήθως συνείδηση αυτής της υπόστασης.

7ο Ατμικό Πεδίο
Ατμικό Σώμα (Atman)    ← 7ο τσάκρα
6ο Βουδικό Πεδίο
Βουδικό Σώμα (Buddhist)    ← 6ο τσάκρα
5ο Μοναδικό Πεδίο
Μοναδικό Σώμα (Manas)      5ο τσάκρα
4ο Καρμικό Πεδίο
Καρμικό Σώμα (Karmic)    ← 4ο τσάκρα
3ο Νοητικό Πεδίο
Νοητικό Σώμα (Mental)    ←3ο τσάκρα
2ο Αστρικό Πεδίο
Αστρικό σώμα (Astral)    ← 2ο τσάκρα
1ο Αιθερικό Πεδίο
Αιθερικό σώμα (Etheral)    ← 1ο τσάκρα
Φυσικό Πεδίο
Φυσικό σώμα

Ο φυσικός κόσμος όπως τον γνωρίζουμε λειτουργεί με φυσικούς νόμους και υπόκειται σε χωρο-χρονικούς περιορισμούς π.χ. υπάρχει η αίσθηση της γραμμικής ροής του χρόνου. Αντιθέτως, τα πιο λεπτοφυή πεδία  δεν υπόκεινται σε τέτοιους περιορισμούς. Μια καθαρή συνείδηση που έχει καλλιεργήσει τη σωστή λειτουργία αυτών των πεδίων μπορεί να υλοποιήσει στην τρίτη διάσταση την ίδια στιγμή π.χ. ένας «μάγος» που μπορεί να δημιουργήσει φωτιά πάνω στη φυσική ύλη με τη σκέψη του. Οι περισσότεροι μάλιστα άνθρωποι το κάνουν αυτό συστηματικά χωρίς να συνειδητοποιούν το μέγεθος της παρεμβατικότητάς τους στη ζωή τους. Έτσι, για παράδειγμα, ο άνθρωπος που οραματίζεται την ιδανική θέση πάρκινγκ αμέσως την βρίσκει στην επόμενη γωνία, ενώ εκείνος που δηλώνει επανειλημμένα στον εαυτό του ότι δεν έχει χρήματα για να αγοράσει καλύτερο αυτοκίνητο αυτό ακριβώς υλοποιεί, το να μην έχει ποτέ του τα λεφτά γι’ αυτό το σκοπό. Πίσω από κάθε κατάσταση που μας προβληματίζει στη ζωή μας πρέπει, επομένως, να εξετάσουμε τη νοητική ρίζα από την οποία προέρχεται.

Το νοητικό πεδίο είναι αυτό στο οποίο γεννιέται η σκέψη και παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην πρώτη ύλη του που ονομάζεται στοιχειακή ουσία. Η στοιχειακή ουσία θεωρούμε ότι είναι ημι-νοήμων λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς της να λειτουργεί κβαντικά και να αποκτά κάποιες φορές αυτονομία. Όταν κάνουμε μια σκέψη προκαλούμε δονήσεις της ύλης του νοητικού πεδίου. Η σκέψη ανάλογα με την ένταση και την ποιότητά της μπορεί να μορφοποιήσει την στοιχειακή ουσία για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μορφές που δημιουργούνται μπορεί να περιτριγυρίζουν μόνο τον δημιουργό τους και να του επιστρέφουν το αποτέλεσμά τους άμεσα στον φυσικό κόσμο. Μπορεί ακόμα να δημιουργούνται και να κατευθύνονται προς κάποιον άλλο άνθρωπο π.χ. η προσευχή μιας μητέρας για το παιδί της η  οποία μπορεί να λειτουργήσει πολύ προστατευτικά. Ενδέχεται ακόμα ο δημιουργός τους από αγάπη και αλτρουισμό να τις έχει διαμορφώσει και εναποθέσει στο νοητικό πεδίο με σκοπό να επηρεάσει θετικά τη συνείδηση κι άλλων «χρηστών» του πεδίου. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρούν νοητική επικοινωνία μέσω του κοινού αυτού πεδίου στο οποίο εκδηλώνεται η νόησή μας. Η διαρκής αλληλεπίδραση και η ταχύτητα δράσης προς και από το φυσικό πεδίο είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε ότι έχουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας.

Επομένως ό,τι ιδέες και πεποιθήσεις διατηρούμε για το κάθε θέμα, ακόμα κι αν  δεν τις εκφράζουμε λεκτικά, αυτές υλοποιούμε στη ζωή. Έτσι, λοιπόν, ο άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά επειδή «δεν υπάρχουν δουλειές» δημιουργεί για τον εαυτό του όλες τις συνθήκες ώστε να μη βρει το χώρο εργασίας που θα επιθυμούσε. Κάποιος που θεωρεί ότι ο κόσμος είναι κακός και επικίνδυνος το πιθανότερο είναι ότι θα προσελκύει ανθρώπους που όντως θα τον βλάπτουν. Μια γυναίκα που αγαπά και  φροντίζει τον εαυτό της και είναι έτοιμη να δώσει αγάπη ίσως πολύ γρήγορα βρει τον σύντροφό της και κάνει παιδιά. Ο ασθενής που δεν εμπιστεύεται τους γιατρούς δεν αποκλείεται να πέσει στα χέρια ενός γιατρού που θα τον αντιμετωπίσει αδιάφορα.

 Ό,τι με λίγα λόγια θερίζουμε στη ζωή είναι ό,τι σπέρνουμε στο νοητικό πεδίο. Να υπενθυμίσουμε ότι όσο πιο πολύ επαναλαμβάνεται μια σκέψη τόσο πιο ισχυρή και σταθερή είναι η υλοποίησή της. Γι’ αυτό και παλιές παγιωμένες αντιλήψεις χρειάζονται περισσότερο κόπο από τον άνθρωπο να αλλάξουν για να φέρουν και τις απαιτούμενες αλλαγές στη ζωή του.

Καλό θα ήταν για το άνθρωπο να κατανοήσει τη ρευστότητα του φυσικού κόσμου και την υπεροχή της νόησης επάνω του. Αυτά που μερικές φορές θεωρεί «δεδομένα» ή «πραγματικότητα» είναι το δημιούργημα στο οποίο ο ίδιος επιμένει. Είναι η προσωπική του πραγματικότητα. Αν κάνει την παραδοχή για το «δεδομένο» ότι είναι π.χ. ο χειρότερος μαθητής στην τάξη τότε αμέσως το έχει ισχυροποιήσει και του δίνει την βαρύτητα του «δεδομένου» για όλους όσους το «βλέπουν» στο κοινό νοητικό πεδίο. Η σκέψη έχει υλική υπόσταση, λοιπόν, και με το παραπάνω. Τα πάντα άλλωστε είναι ύλη. Το νοητικό υλικό μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για την ευτυχία μας αν μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε σωστά.

Ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει σε αυτό το σημείο για τις σκεπτομορφές. Κάποιες φορές μια σκέψη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και η «ενσάρκωσή» της από στοιχειακή ουσία είναι πολύ πιο σαφής και πλήρης σε σχέση με μια φευγαλέα και αδύναμη σκέψη. Η σκεπτομορφή μπορεί να έχει αποκτήσει τόσο σαφές «σώμα» ώστε να φτάνει να γίνεται ζωντανή οντότητα στο επίπεδο λειτουργίας της και να αυτονομείται μέχρι κάποιο βαθμό. Διαφοροποιείται ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, τη διάρκεια και την ποιότητα ανάλογα με το ποιος τη δημιούργησε και για ποιο λόγο. Μπορεί να φέρει θετική ποιότητα και να περιφέρεται στο ανώτερο νοητικό πεδίο ή μπορεί να είναι αρνητική και να κινείται σε χαμηλότερη δόνηση. Μπορεί, ακόμα, να είναι προσανατολισμένη προς κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένα ή να είναι εν δυνάμει βλαβερή μέχρι να βρεθεί σε άνθρωπο του οποίου το ενεργειακό σώμα μπορεί να την προσελκύσει και όχι να την απωθήσει. Ό,τι ποιότητα κι αν φέρει κι όσο ισχυρή και αν είναι θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά μόνο αυτόν που δέχεται να γίνει αποδέκτης. Για παράδειγμα, ένας θυμωμένος άνθρωπος ή κάποιος που δεν αγαπά τον εαυτό του πολύ εύκολα μπορεί να προσελκύσει επάνω του βλαβερές σκεπτομορφές και να χειροτερέψει την κατάστασή του χωρίς να συνειδητοποιεί ότι μόνος του επιδεινώνει τη νοητική του σύγχυση. Αντίθετα, ένας αγνός άνθρωπος που δεν κουβαλά στο ενεργειακό του σώμα μεμπτά σημεία αποκλείεται να τραβήξει μια αρνητική σκεπτομορφή. Θα την απωθήσει οπωσδήποτε, και αν η τελευταία προήλθε από κάποιον θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ στο δημιουργό της προκαλώντας του το κακό που περιέχει.  Αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιμένουμε ότι πρέπει ο άνθρωπος να εξαγνίσει το ενεργειακό του σώμα ώστε να μην προσελκύει στη ζωή του κι άλλες αρνητικές καταστάσεις.

Στην ουσία μια σκεπτομορφή προσπαθεί να διατηρηθεί στη «ζωή» όσο πιο πολύ μπορεί, οπότε ψάχνει για αποδέκτες για να ενισχυθεί και να αναπαραχθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ξαφνικά παρατηρούμαι κάποιες ιδέες να συλλαμβάνονται την ίδια χρονική περίοδο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων και να φαίνεται ότι ξεπετάχτηκαν από το πουθενά. Ή, επίσης, έτσι εξηγούνται και τα φαινόμενα της μόδας που τόσο γρήγορα μεταφέρονται και επηρεάζουν τους ανθρώπους. Επισημαίνεται πάλι ότι η χωρο-χρονική απόσταση δεν ισχύει στο επίπεδο με το οποίο ασχολούμαστε. Η σκεπτομορφή επιδρά άμεσα στο φυσικό πεδίο ανεξάρτητα από το πότε και που δημιουργήθηκε. Όσοι μπορούν να σχηματίσουν τέτοιες μορφές (αυτές συχνά αποκαλούνται και egregors αλλά πρόκειται για δημιουργήματα ανθρώπινης συνείδησης) μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να επηρεάζουν τη μάζα, για πρόοδο ή όχι. Γίνεται, επομένως κατανοητό ότι δεν υπάρχουν «αλήθειες» οικουμενικές, διαχρονικές ή ό,τι άλλο. Οι αλήθειες της κάθε εποχής και της κάθε κοινωνίας είναι ότι έχει εναποτεθεί στο νοητικό χώρο εκείνη την περίοδο. 

Μαρδάκη Όλγα 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαφορά ανδρών και γυναικών στο ενεργειακό σχέδιο