Τα ενεργειακά κέντρα1ο τσάκρα
   Ονoμάζεται muladhara, που στα σανσκριτικά σημαίνει ρίζα. Βρίσκεται στη βάση του κόκκυγα. Συνδέεται με το στοιχείο της γης και το χρώμα του είναι το κόκκινο. Ενισχύει τη συνειδητότητα με το φυσικό σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι φέρει το πλήρες δυναμικό του ανθρώπινου οργανισμού και επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα τσάκρα. Αντιπροσωπεύει την επιθυμία του ανθρώπου να παραμείνει γειωμένος. Εξελίσσεται όσο είμαστε στη μήτρα, περιέχει ασυνείδητες πληροφορίες και συνδέεται με τη σχέση με τη μητέρα. Αφορά σε θέματα επιβίωσης, προστασίας, αντοχής, αυτοπεποίθησης, κινητοποίησης και νέα ξεκινήματα. Επίσης, έχει να κάνει με πρακτικές δεξιότητες, την πραγματικότητα του παρόντος και τις άμεσες ανάγκες του ατόμου.
   Σχετίζεται με τα δομικά συστήματα του σώματος και κυρίως με τα οστά και το παχύ έντερο. Επίσης με τα δόντια, τα νύχια, τα κάτω άκρα, τα γεννητικά όργανα, τα επινεφρίδια, την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη, το αίμα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
   Σε διαταραγμένη λειτουργία του μπορούν να υπάρχουν θλάσεις, διαστρέμματα, ισχιαλγία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, προστάτης, παχυσαρκία, κόπωση και εξάντληση, ατονία, νευρικότητα, αίσθηση αστάθειας, έλλειψη όρεξης για ζωή, μελαγχολία, ενοχές, ανησυχίες, άγχος, φόβος χωρίς λόγο, φόβος π.χ. πτώχευσης, φοβίες, αίσθηση οικονομικής αβεβαιότητας, τσιγκουνιά, υλισμός, εγωισμός, αυτοκαταστροφικές διαθέσεις ή υπερβολικό ενδιαφέρον για πνευματικότητα εις βάρος της ευημερίας του ατόμου.

2ο τσάκρα
   Βρίσκεται τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό. Είναι το ιερό τσάκρα. Ονομάζεται svadhisthana, που σημαίνει γλυκύτητα. Το στοιχείο του είναι το νερό, έχει πορτοκαλί χρώμα και εναρμονίζει αρσενική και θηλυκή ενέργεια. Σχετίζεται με τον πατέρα, τους ερωτικούς συντρόφους και τους δασκάλους. Περιέχει, κατά το ήμισυ, ασυνείδητες πληροφορίες.
   Από αυτό το κέντρο ξεκινά η δημιουργικότητα κάθε είδους. Διέπει τη σεξουαλικότητα και την τεκνοποίηση καθώς και την οικογενειακή ευτυχία. Η κινητοποιός του ενέργεια είναι η εξερεύνηση του κόσμου και οι απολαύσεις και οι πόνοι της ζωής. Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η ροή συναισθημάτων και πληροφορίας. Επηρεάζει την ευχέρεια εκδήλωσης συναισθημάτων και σχετίζεται με την απόλαυση της ζωής και την ευαισθησία. Ενισχύει την αλλαγή και το ξεκίνημα νέας πορείας. Απελευθερώνει από τη λαγνεία, την απληστία και το θυμό.
   Οργανικά επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, την πυελική ζώνη, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, όλα τα υγρά όπως το αίμα, τη λέμφο, το σπέρμα και τα πεπτικά υγρά, τις ωοθήκες, τον προστάτη, τους όρχεις, τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη.
   Η διαταραγμένη λειτουργία του προκαλεί στειρότητα και ανικανότητα, ψυχρότητα στις γυναίκες, δυσκαμψία των αρθρώσεων, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση υγρών, προβλήματα έμμηνου ρύσης, αποστροφή για τον έρωτα, συζυγική απιστία, σεξουαλικές αποκλίσεις ή διαστροφές, άρνηση του φύλου, αφροδίσια νοσήματα και έξεις σε ουσίες. Επίσης, είναι δυνατόν να δημιουργεί αδιαφορία, απάθεια, σκληρότητα, δυσπιστία, περιορισμό, δυσκαμψία συμπεριφοράς και συναισθήματος, άγνοια, συναισθηματική αστάθεια, φραγμούς δημιουργικότητας και έντονη την επιθυμία να χειραγωγεί ο άνθρωπος τους άλλους.

3ο τσάκρα
   Βρίσκεται μια παλάμη πάνω από τον αφαλό, στο ύψος του στομαχιού. Ονομάζεται manipura, είναι κίτρινο και σχετίζεται με την δύναμη του ήλιου και της φωτιάς. Είναι η αίσθηση της προσωπικής δύναμης και είναι απαραίτητο για την τωρινή ζωή. Ουσιαστικά είναι το επίκεντρο του εγώ και αντιπροσωπεύει την ανάγκη να αυτοπροσδιοριστούμε. Έχει να κάνει με την ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει την ενέργεια όλων των ειδών.
   Αξιοποιεί την πληροφορία και τον έλεγχο ως πηγές δύναμης. Επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, τη μνήμη και την ικανότητα του ανθρώπου να εστιάσει καθαρά και σταθερά. Σχετίζεται με νοητική δύναμη, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, θάρρος, τόλμη, αισιοδοξία, ικανότητα για σωστές αποφάσεις σε κάθε στιγμή, βούληση, πρόοδο, διάνοια, επαγγελματική επιτυχία, εξουσία, αυτοεκτίμηση, σεβασμό για τους άλλους, καθώς και δεκτικότητα ή άρνηση σε ιδέες, ανθρώπους και συναισθήματα.
   Σχετίζεται με τη μέση, την κοιλιακή χώρα, το πεπτικό σύστημα, το συκώτι, τη σπλήνα, το στομάχι, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, το ανοσοποιητικό σύστημα, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και την ινσουλίνη.
   Η διαταραγμένη λειτουργία αυτού του κέντρου μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, δυσπεψίες, ανικανότητα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, διαβήτη καθώς και αυξημένη ή μειωμένη όρεξη. Ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει ντροπή, αστάθεια, ζήλια, καχυποψία, ανοησία, αγένεια, εργασιομανία, φόβο μοναξιάς, απάθεια, απώλεια ενθουσιασμού και χιούμορ και, τέλος, δυσκολία του ανθρώπου να “χωνεύει” καταστάσεις.

4ο τσάκρα
   Βρίσκεται στο θώρακα, ακριβώς στο κέντρο του στήθους. Το κέντρο anahata σχετίζεται με το στοιχείο του αέρα και είναι σημείο ισορροπίας και αρμονίας. Το χρώμα του είναι το πράσινο. Εξισορροπεί την εσωτερική μας πραγματικότητα με τον έξω κόσμο, οπότε αφορά σε όλων των ειδών τις σχέσεις. Επιπλέον, επηρεάζει το πώς οι προσωπικές επιθυμίες και η ανάπτυξη βρίσκουν διέξοδο μέσω των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης. Έχει να κάνει με την ανιδιοτελή αγάπη, την ανοχή, την κατανόηση, τη συμπόνια και την ευσπλαχνία.
   Οργανικά αφορά στους πνεύμονες, την καρδιά, την πλάτη, τη θωρακική κοιλότητα, το θύμο αδένα, τα χέρια, το δέρμα, το αίμα και το κυκλοφορικό σύστημα.
   Όταν δυσλειτουργεί μπορεί να δημιουργηθεί άσθμα, υψηλή ή χαμηλή πίεση, δυστονία, καρδιακές και πνευμονικές ασθένειες. Μπορεί να ενισχύσει αρνητικές ιδιότητες όπως η αλαζονεία, η υποκρισία και η απληστία. Ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι είναι παγιδευμένος και περιορισμένος και, ακόμα κι αν αυτό αφορά το πνευματικό επίπεδο, το ανοσοποιητικό σύστημα απειλείται. Αισθάνεται ανικανότητα να ξεφύγει από τις περιστάσεις της ζωής, παρατηρείται απώλεια ελπίδας, αναξιότητα, αυτολύπηση, φόβος απόρριψης, κτητικότητα και αγάπη με όρους που εγωιστικά θέτει ο ίδιος.

5ο τσάκρα
   Εδρεύει στο λαιμό. Το ενεργειακό κέντρο vishuda, που σημαίνει κάθαρση, είναι γαλάζιο και σχετίζεται με το στοιχείο του αιθέρα. Από την λειτουργία του εξαρτάται η ελεύθερη ροή επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και η κοινωνικότητα. Επιτρέπει την αυτοέκφραση και την προσωπική δημιουργικότητα, καθιστώντας μας ικανούς να ακούμε, να μαθαίνουμε και να διδάσκουμε. Ενισχύει την ικανότητα της τηλεπάθειας. Είναι, εν γένει, το κέντρο του αυτοπροσδιορισμού και ουσιαστικά καθρεφτίζει την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τον εαυτό του. Είναι, επίσης, εξαιρετικό στο ότι μπορεί να επηρεάζει τα υπόλοιπα τσάκρα μέσω της ανθρώπινης φωνής.
   Σχετίζεται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τους βρόγχους, τον οισοφάγο, τις φωνητικές χορδές, τον λαιμό, τον τράχηλο, το σαγόνι, τα μάγουλα, το θυροειδή αδένα, τον παραθυροειδή αδένα και την ορμόνη θυροξίνη.
   Σε διαταραγμένη λειτουργία του μπορεί να προκύψουν πονόλαιμος, αμυγδαλές, θυροειδής, σφιχτοί ώμοι, ασθένειες της λαρυγγικής κοιλότητας, συνάχι, δυσαρθρία και γενικότερα διαταραχές ομιλίας. Ακόμα, μπορεί να υπάρχει αλαζονεία, κόμπλεξ, δογματισμός, ενώ τα συναισθήματα μπορεί να κολλήσουν εδώ, καθώς ανεβαίνουν από το τέταρτο τσάκρα και αδυνατούν να εκφραστούν, εξαιτίας κοινωνικών αξιών ή οικογενειακών προσδοκιών.

6ο τσάκρα
   Βρίσκεται στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια. Το ajna σημαίνει διαισθάνομαι, έχει σκούρο μπλε χρώμα και πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο μάτι. Είναι το εσωτερικό μάτι της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της ονειροπόλησης και του οραματισμού. Σχετίζεται άμεσα με την ενόραση και είναι  το κέντρο που μπορεί να ανακαλύπτει και να συλλαμβάνει κρυμμένα σχήματα και πνευματικές μορφές και ιδέες. Είναι το κατώφλι προς τους ανώτερους κόσμους και μια φυσική θέση γνώσης, γι' αυτό άλλωστε, όταν σκεφτόμαστε σκληρά, βάζουμε το χέρι μας σε αυτό το σημείο για να εστιάσουμε βαθύτερα.
   Περιλαμβάνει τα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά, τα ιγμόρεια, την παρεγκεφαλίδα, την υπόφυση και τη βασοπρεσίνη (αντιδιουρητική ορμόνη της επίφυσης).
   Στη δυσλειτουργία του οφείλονται η κακή συγκέντρωση, η φτωχή μνήμη, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, εφιάλτες, άσχημος ύπνος, κατάθλιψη, στρες, δογματισμός, αυταρχισμός, απειθαρχία, αντιφατικότητα, φόβος επιτυχίας, χαμηλοί στόχοι και θυμός προς τον εαυτό.

7ο τσάκρα
   Εντοπίζεται εκεί που απεικονίζεται το φωτοστέφανο των αγίων. Ονομάζεται sahasrara και έχει βιολετί χρώμα. Επιβλέπει και εξισορροπεί το σύστημα των τσάκρα. Συνιστά το κέντρο της φαντασίας, της ενσυναίσθησης και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς τους άλλους. Διατηρεί τη σύνδεσή μας με το υπόλοιπο της δημιουργίας και τροφοδοτεί τον άνθρωπο με ενέργεια από το σύμπαν.
   Οργανικά σχετίζεται με την επίφυση και τη σεροτονίνη.
   Σε δυσλειτουργία του παρατηρούνται προβλήματα στον ύπνο και στρες, προβλήματα στη μάθηση και πονοκέφαλοι. Επίσης, δημιουργούνται σύγχυση, απογοήτευση, έλλειψη πίστης, απάθεια, κυνισμός, στενότητα πνεύματος, στενοκεφαλιά, απομόνωση, μανίες π.χ. καθαριότητας, τάξης και η αίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι ξεθεωμένος. Το άτομο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις όσον αφορά τη ζωή του και εγκλωβίζεται σε συμβατικές καταστάσεις. 

Μαρδάκη Όλγα 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαφορά ανδρών και γυναικών στο ενεργειακό σχέδιο